Behandelingen

Behandelingen

De vrijgevestigde mondhygiënist is toegankelijk voor iedereen. U heeft géén verwijskaart nodig. In mijn mondhygiënepraktijk kunt u terecht voor verschillende behandelingen.

U blijft, uiteraard, bij uw eigen tandarts voor andere tandheelkundige behandelingen. Mocht tijdens een controle bijvoorbeeld een gaatje geconstateerd worden, dan dient u voor behandeling hiervan een afspraak te maken bij uw eigen tandarts.

angstbehandeling

Kinderen

Alle tandheelkundige behandelingen, behalve orthodontie, worden tot 18 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft hier dus géén extra tandartsverzekering voor af te sluiten! De nota kunt u indienen bij uw zorgverzekeraar. Deze zal de kosten vergoeden.
Maak daarom gebruik van de luxe dat de mondhygiëniste tot 18 jaar vergoed wordt en maak een afspraak.

Gewenning

Om kinderen eenvoudig te laten wennen aan het tandartsbezoek is het raadzaam om ze vanaf de geboorte al mee te nemen, wanneer u zelf voor controle naar de tandarts gaat.

Een controlebezoek is niets bijzonders en dat moet u er ook niet van maken. Stel geen beloning in het vooruitzicht en praat niet over wel/ of geen “pijn”.

Toch kan het natuurlijk gebeuren, dat een kind bepaalde dingen wel héél erg spannend vindt. Gewenning is dan een goede methode om de kinderen langzaam aan standaard behandelingen te laten wennen.

Behandelingen

Een greep uit de behandelingen die ik uitvoer.

Tandplak is een combinatie van speeksel, voedselresten en bacteriën. Wanneer de tandplak niet voldoende wordt verwijderd, kan deze verkalken en wordt dan tandsteen genoemd.

Tandsteen is een harde laag, die níet met de tandenborstel verwijderd kan worden. Doordat deze laag vrij ruw is vormt zich sneller nieuwe tandplak. Deze laag zit vól met bacteriën, die ontsteking aan het tandvlees veroorzaken.

Een oppervlakkige ontsteking wordt gingivitis genoemd. Gingivitis geeft zelden pijnklachten, waardoor de tandvleesontsteking lang onopgemerkt kan blijven.

Wanneer de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot spreken we van parodontitis. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen, dat tanden en kiezen los gaan zitten en tenslotte uitvallen. Eenmaal verloren gegaan kaakbot groeit niet meer aan.

Sealen betekent letterlijk afdichten of verzegelen. Sealen wordt meestal gedaan bij de blijvende kiezen, om ze te beschermen tegen gaatjes.   De groeven bovenop de kies zijn zo diep, dat de haren van de tandenborstel er niet voldoende bij kunnen komen om plak en vooral bacteriën te verwijderen. Wanneer de kiezen nét zijn doorgebroken zijn ze het meest kwetsbaar en kan snel een gaatje ontstaan. Daarom wordt bij voorkeur geseald direct zodra de kies helemaal is doorgebroken.

Tanden en kiezen kunnen verkleuren onder invloed van:

  • Roken
  • Koffie
  • Thee
  • Rode wijn

Ook bepaalde medicijnen kunnen een grauwe laag over het gebit leggen. Deze verkleuringen “van buiten af” kunnen door gebitsreiniging en polijsten worden verwijderd.

Draagt u een beugel? Dan is het schoonhouden van uw mond een uitdaging en tandenpoetsen soms lastig. Door al dat ijzerwerk kan tandplak makkelijker ontstaan en is een gebit met beugel dus meer vatbaarder voor gaatjes en ontstekingen. Naast een grondige gebitsreiniging geef ik advies over hoe u een gebit met beugel verzorgd.